תכנון ועיצוב חדרי רחצה ושירותים:
חדר הרחצה הוא החדר האינטימי והפנימי בבית שמקבל את פנינו עם בוקר ושולח אותנו אל חדר השינה ואל המיטה עם סיומו של עוד יום. לא יהיה זה מוגזם להגיד שזהו אחד החללים העסוקים ביותר בבית. בני הבית נכנסים ויוצאים ממנו בכל שעות היום והלילה. בשל שיקולים אלו, עם השנים קיבל חלל זה את תשומת הלב הראויה לו ומכאן לתכנון הפונקציונלי שלו חשיבות רבה.
באמצעות עיצוב נכון, מרווח ומוקפד, אנו מייצרים בחדר האינטימי הזה תשובה הולמת ורגועה להמולה שבחוץ. השטח של חדר האמבטיה גדל ולא בכדי. אנו מנסים לייצר חלל אליו נרצה לברוח ולא לברוח ממנו בגלל תחושת מועקה ודוחק. המטרה היא לייצר חדר נקי, בו לכל דבר יש מקום, בו כל עשייה היא חוויה, גם אם מדובר רק ברחיצת ידיים. קירות החדר גויסו גם הן למען הפונקציונליות. כך נוספו נישות לשמפו ולכלי רחצה או לנייר טואלט, אשר מספקות עניין עיצובי על ידי שילוב קרמיקות וצבעים נוספים מחד ומאידך מקום אחסון נגיש ונוח.
גם האסלות שודרגו עם הזמן והיום אין כמעט פרוייקט חדש או חלל שירותים שעובר שיפוץ מבלי להחליף את האסלה הוותיקה באסלה סמויה. האסלה התלויה מרחפת מעל פני הרצפה ומאפשרת נקיון יעיל וקל לרצפת השירותים. הניאגרה עצמה סמויה בקיר וגם כאן בתכנון נכון ע”י עיבוי קיר העסלה בעובי הדרוש, מתקבל קיר נקי ללא בליטות.
בנוסף לא ניתן לדבר על חלל האמבט מבלי להזכיר את החידוש האופנתי של האמבט העומד בפני עצמו בחלל, ממש כמו בימים עברו. חברות רבות מיצרות אמבטיות יפיפיות מסוג זה אך חסרונן הוא בשטח החלל המבוזבז. במילים אחרות דרוש חלל אמבטיה גדול מהממוצע על מנת לשלב בו אמבט כרהיט.
החדר הקטן והזניח שנדחק לשוליים והיה האחרון להראות לאורחים בסיבוב הבית, הוא עתה חלל משמעותי הראוי לא רק לשמש כספא האישי שלנו אלא גם כחדר להשוויץ בו. מכיוון שבבית יש היום בממוצע כ- 3 חדרי שירותים (הורים, ילדים ואורחים) – המלאכה רבה וניתן לומר שאחרי תכנון המטבח או במקביל לו, לעיצוב חללי השירותים חשיבות רבה.
לפני שמתחילים לתכנן את חלל אמבטיה – כמה נקודות למחשבה:
נתונים פיזים ואחרים:
מי הם המשתמשים הראשיים? מהם טווחי הגילאים והנתונים הפיזים שלהם. מהם הרגלי המקלחת של בני הבית (מקלחון, אמבט, גם וגם וכו') גודל החלל הרצוי ומיקומו בבית פונקציונליות נוספת: כדוג' שטחי האחסון הדרושים. גודל פתחים ומיקומם כפונקציה לאוורור טבעי של החדר הרטוב ומניעת עובש וכמובן אור טבעי בחלל.
עיצוב, תקציב ומה שבינהם:
סגנון העיצוב והאווירה שרוצים לייצר, שימוש בתאורה טבעית ומלאכותית כאמצעי להעצמת האווירה, שימוש בחומרים נכונים להעצמת תחושת המרחב.
המטרה היא להבליט את מה שנראה טוב (האמבט והכיור) ולהסתיר את הטעון הסתרה (כדוג צנרת ואסלה) מומלץ לקבוע מהוא הסכום המקסימלי אותו ניתן ליעד לחלל האמבטיה ואותו לחלק לקטגוריות: נגרות (ארון האמבטיה, ארונות אחסון נוספים אם קיימים), תגמירים (ריצוף, חיפויי קיר, משטח שיש או אחר), כלים סניטרים (כיור וברז), עלויות השיפוץ במידה ומזיזים אינסטלציה קיימת.
המאמר נכתב ע"י עדי קליין (דולו), הבעלים והמעצבת הראשית של סטודיו דולו לעיצוב ואדריכלות פנים